Emisia

Board games

Zajedničko interesovanje prema društvenim igrama povezalo je nekoliko naših kolega koji su spontano počeli da se okupljaju igrajući board games, koje su donosili od kuće. Kada se pojavila ideja SIG-ova, rešili su da se pridruže, ali, kako ističu, nisu očekivali da će predlog proći, a još manje da će se prijaviti toliko ljudi, zbog čega su veoma pozitivno iznenađeni.

Ovaj SIG trenutno čini 17 kolega, uz povremena pojačanja, a okupljaju se uglavnom krajem radne nedelje, da bi atmosfera bila što opuštenija. “Igraju se” ili u “conference room” u KTNC-u ili u klubu društvenih igara “Enigma” i ovaj vid zabave objašnjavaju kao svojevrsni “ventil” od poslovnih obaveza.

-Mogli smo da kuvamo, meditiramo, šetamo, čitamo knjige, slikamo, vežbamo. Međutim, kolege iz SIG-a i ja izabrali smo da bežimo u svetove u kojima smo mafijaši, graditelji, šerifi, agenti i da ispunjavamo različite zadatke. Board games su sjajan “reset” posle napornog dana, kao kabina za dekompresiju koja pomaže da posao ostavimo tamo gde mu je i mesto, na poslu i da kratkotrajnim bekstvom u svet fantazije razdrmamo svoju kreativnost, objašnjava kolega Marko Jevtović.

Dodaje da je proteklih nekoliko meseci proteklo u istraživanju, nabavci i testiranju probranih board game-ova, uz, naravno, neko pivo i parče pice. Kolekcija koja je sakupljena nije velika, ali je kvalitetna. Trenutno grupa raspolaže sa osam igara, a neke od njih su Lords of Waterdeep, Cash$Guns, 7 Wonders, Sheriff of Nottingham.

Pored strategija, kolege učestvuju i u “mafijaškim obračunima”, pokušavaju da izgrade najbolji antički grad ili se trude da prevare šerifa i prošvercuju nelegalna dobra preko granice. U igrama je dozvoljeno i malo blefiranja, pregovaranja, podmićivanja, pa i ucenjivanja, jer bez toga, kako ističu, ne možete da preživite više od jednog kruga.

Kolege su prezadovoljne, kako okupljanjima, tako i svakom novom igrom koja dođe u Emisia-u. Veruju da će se broj učesnika SIG-a sledeće godine povećati, a plan im je da se kao grupa prijave za neku od Konvencija društvenih igara, koje se održavaju u Srbiji i u regionu.