Emisia

Konferencije

Emisia je kompanija koja se stalno trudi da svojim zaposlenima omogući  unapređenje znanja i veština. Zbog toga su naše kolege tokom prethodnog perioda posetile tri velike konferencije.

Prvo je sedmoro kolega uzelo učešće na konferenciji Voxeddays u Beogradu, gde su slušali zanimljiva predavanja o mikroservisima i njihovoj primeni u kombinaciji sa drugim tehnologijama, kao što su Kubernetes i Serverless Framework. Takođe, na konferenciji je bilo reči i o procesiranju ogromnih količina podataka koristeći BigQuery i neo4j, a slušali su i nekoliko predavanja o Event-Sourcing-u i CQRS-u.

Naredna konferencija održavala se van granica naše zemlje, pa su tako put Berlina krenuli kolege Nikola Jovanović, Miloš Novčić i Predrag Stošić. Oni su na Selenium konferenciji slušali predavanja stručnjaka iz nekih od najvećih svetskih kompanija, kao što su Facebook, GoDady, Trivago. Kako kažu, veoma su zadovoljni konferencijom, jer su imali mogućnosti da razmene iskustva i znanja, ali i da zajedno rešavaju probleme sa ljudima koji se bave istim ili sličnim tehnologijama.

Bavili su se testiranjem web aplikacija sa naglaskom na automatsko testiranje, korišćenjem Selenium WedDriver-a i Selenium Grid-a, ali i Visual i Appium mobile testiranjem. Otkrili su najbolje odlike end-to-end tehnika i mnoštvo rešenja vezanih za testiranje microservise-a i performansi.

Po povratku u Kragujevac, naše kolege su organizovale prezentaciju i novostečena znanja preneli ostalim kolegama.

Na kraju, polovinom decembra, desetak članova QA tima posetilo je Belgrade Test konferenciju. Na njoj se govorilo o novim alatima i tehnikama u oblasti QA-a, a zanimljivo je da su zahvaljujući najvećem broju lajkova na fotografiji, koju su sa konferencije postavili na Facebook, naše kolege u nagradnoj igri osvojile GoPro kameru.